Ракетата-носител “Атлас 5 запали двигателя си “РД-180, произвеждан от руското предприятие

...
Ракетата-носител “Атлас 5 запали двигателя си “РД-180, произвеждан от руското предприятие
Коментари Харесай

Космическият кораб Старлайнър излетя успешно в космоса, но не изпълни маневра за сближаване с МКС!

Ракетата-носител “Атлас 5 ” възпламени двигателя си “РД-180 ”, създаван от съветското дружество Неправителствени организации “Енергомаш ”,  в 13:36 ч. българско време. Две секунди по-късно се възпламениха и двата твърдогоривни ракетни мотора “AJ-60 ”, издигнати от американското дружество Аероджет Рокетдайн. Заедно “РД-180 ” и “AJ-60 ” бяха виновни за първичните стадии от полета. Около две минути и 40 секунди твърдогоривните ускорители с “AJ-60 ” бяха изхвърлени, а още две минути по-късно бе прекратена работата и на “РД-180 ”.

Следващата стъпка бе изхвърлянето на първата степен. Четири минути и 45 секунди се възпламениха двата мотора “RL-10-А ” на степента “Центавър ”. И тези мотори се създават от американската компания Аероджет Рокетдайн. Моментът за задачата бе доста значим – до този миг “Атлас 5 ” бе летяла постоянно единствено с един мотор “RL-10 ”, само че в този момент за пръв път беше употребена степен с два мотора. Работата на “Центавър ” бе продължителна – моторите се изключиха 11 минути и 54 секунди след началото на полета. 

Разделянето на галактическия транспортен съд “Старлайнър ” от “Центавър ” бе извършено близо 15 минути от излитането. Но към този миг той бе към момента на суборбитална траектория. За да може да доближи до орбита, самият той трябваше да си възпламени моторите.

Това щеше да се случи 31 минути след началото на полета – само че заради някаква незнайна причина не е станало. По-късно НАСА обаче удостовери, че изстрелването е сполучливо, “Старлайнър ” е в постоянна орбита, комуникира със Земята, а слънчевите акумулатори генерират електрическа енергия. 

Очакваме с неспокойствие да забележим дали екипите ще съумеят да приведат “Старлайнър ” в вярна орбита за съединяване с МКС, или дали ще изведат кораба от космоса без това да се случи. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР